Ο Γιάννης Τσουμής γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1958.
Το 1971 υπέγραψε δελτίο καλαθοσφαιριστή στον Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλής».
Από το 1974 μέχρι και το 1989 αγωνίστηκε με την ανδρική ομάδα του Ηρακλή στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας και σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στην θέση του “ελ” ή “shooting guard”. Στις 15 αυτές αγωνιστικές περιόδους, συμμετείχε σε 339 επίσημους αγώνες, πετυχαίνοντας συνολικά 5.038 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ηρακλή.
Κατόπιν αγωνίστηκε τρείς χρονιές με τον “Π.Α.Ο.Διοικητηρίου” στην Α2 Εθνική Κατηγορία, μία με τον “Μ.Α.Σ. Αετός” στην Γ’ Εθνική και τέλος δύο χρονιές με την ομάδα του Πανοράματος στην Β’ τοπική της Ε.ΚΑ.Σ.Θ.
Υπήρξε διεθνής με τις Εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων και ανδρών. Ήταν αρχηγός της Εθνικής παίδων το 1975 που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες των Αθηνών.
Το 1981 συμμετείχε στην Πανεπιστημιάδα του Βουκουρεστίου.
Τα έτη 1995 έως 1997 ασχολήθηκε ως προπονητής με το παιδικό τμήμα του Πανοράματος.
Την αγωνιστική περίοδο 2001-2002 διετέλεσε Γενικός Αρχηγός της ομάδος Κ.Α.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ. Μία πετυχημένη χρονιά (4η θέση) που απέφερε το δικαίωμα συμμετοχής στην Euroleague.
Από το 2004 συμμετέχει ανελλιπώς στο Δ.Σ. της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Ε.ΚΑ.Σ.Θ.). Τα τελευταία έτη κατέχει την θέση του Α’ αντιπροέδρου και του προέδρου της επιτροπής Αναπτυξιακού Προγράμματος.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Α.Π.Θ. και δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα.
Έχει δύο παιδιά, την Ιωάννα και τον Κωνσταντίνο.